Diàlegs a l'entorn de 2001

Dimecres, 31 d’octubre de 2018

Dissabte vam viure a Castellnou un jornada que serà llargament recordada. El motiu; la celebració dels “Diàlegs e l’entorn de 2OO1” en el 50è aniversari de l’estrena de la película de Kubrick. El perquè; la presència al cementiri de Castellnou del famós monòlit 1:4:9.
A la sessió del matí l’arquitecte Antoni González Moreno-Navarro va revisitar, en un commovedor audiovisual, el camí d’història, destrucció i intervenció a l’antiga rectoria (i castell del Buc) amb el propòsit de construir el nou cementiri, treball finalitzat l’any 2000. El resultat converteix unes ruïnes en un espai contemporani que dialoga amb l’entorn, amb més de mil anys d’història i amb la transcendència. Un audiovisual amb sorpreses que cap persona que estimi Castellnou es pot perdre i que va emocionar als presents.
A la tarda, ja centrats totalment en la película, una taula rodona d’altíssim nivell va il·luminar de preguntes i respostes als assistents. Es va traçar un mapa de connexions entre la cinematografia, el pensament i la música. Un luxe comptar amb el doctor en comunicació audiovisual per l’UPF Iván Pintor, el metge i crític cinematogràfic Jordi Bordas, el compositor i director Francesc Prat moderats per l’escriptor Joan Jordi Miralles. Una experiència que de ben segur repetirem.
Després, en comunió i silenci, quan ja enfosquia i en uns espais humits dels pensaments de la taula rodona, el diàleg va ser entre el Nucli històric, les músiques de 2OO1 i el paisatge. Un recorregut emocionat que finalitzà a l’entorn del monòlit.
Des de l’Ajuntament i Castellnou Cultural creiem que la alta cultura s’ha de fer també des de l’interior del país. Com ha posseïdors del paisatge i de la història volem crear esdeveniments on l’espai també hi participi. La cultura en majúscules no pot ser exclusiva d’una capital cada cop més despersonalitzada. I en aquest propòsit la jornada de dissabte ha estat una declaració d’intencions

Darrera actualització: 31.10.2018 | 14:10